Diskuse

Lepšolidi

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

To je zajímavý postoj. To sarkastické stavění naroveň obrozeneckým pokusům spěšnoveda Sýkory z Opočna mi ovšem nepřipadá být příliš výstižné ani relevantní. Vždyť u citovaných sýkorovských neologismů přece šlo o zavádění "češtějších" novotvarů pro slova v češtině již běžně užívaná (kapesník, švagr, basa), tudíž o konání zbytečné, zatímco slovo lepšolidé je ústrojně utvořeným termínem, který v češtině doposud adekvátní ekvivalent nemá.

Obdobně utvořené české přívlastkové složeniny tohoto typu totiž zhusta nesou nový význam, a není možno je bez ztráty kvality nahradit pouhým připojením přívlastku před substantivum. Maloměšťák neznamená malý měšťák, Mladočech neznamená mladý Čech velkoobchod není totéž jako velký obchod, Malorus není malý Rus, dobrodruh nemusí být dobrým druhem atd. A tak holt ani lepšolidé nemusejí být lidmi lepšími, že? Alespoň já je tak nevnímám.

;o)

Pravda, ve slovníku ÚJČ tohle slovo lepšolidé (zatím) není. No a? Slovo bacha tam taky nenajdete (zatím) a slovo biftek se v českých slovnících objevilo relativně nedávno, a přesto jste je přednedávnem obě sám použil, a to k mé potěše (ta básnička se mně moc líbí).

1 0
možnosti
Foto

Já se k těm lepšolidem rád hlásím. Jenom nevím, kam tedy zařazuje náš moudrý pan prezident sebe a ty druhé. Horšolidi?

4 0
možnosti
PV

To dělení společnosti je jasné - na jedné straně jsou to právě ti lepšolidi (též nazýváni sluníčka, vítači, nadlidé, neomarxisté, liberální fašisté, multikulturní extrémisté,...). Ve své podstatě nafoukaná, arogantní vrstva, která sebe samu považuje za něco lepšího a zbytkem společnosti hluboce opovrhuje.

Na druhé straně je zbytek společnosti, tedy normální občan (kterému lepšoidi velmi rádi nadávají do xenofóbů, horšolidů, rasistů, tupé nemyslící masy, a které by nejraději odňali volební právo, aby ti debilní občané "blbě" nevolili někoho jiného než lepšoidi preferují).

Z hlediska Gaussovy křivky je distribuce zřejmá. Cca 80% - 90 %patří do vrstvy normálních občanů, kteří mají své každodenní starosti, starají se o rodiny a potřebují nějak vyžít ze svých platů. A pak je tu vrstva několika procent extrémistů (lepšoidů), kteří holt neustále sní své extrémistické sny o tom, jak celou společnost dovedou k "lepším zítřkům".

Takže jo, pane Flaško. Jsou i takoví, kteří se rádi hlásí k té arogantní nafoukané skupině lepšoidů.

7 1
možnosti
PL

P14e28t87r 43L69a35n27g85e91r

13. 1. 2019 12:52

Což o to, říkanka je pěkná, ale někam vám zmizeli ti "lepšolidi".

4 0
možnosti
  • Počet článků 284
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 309x
"Člověk buď zešílí, nebo začne psát verše." Horatius

Seznam rubrik